Voormalig directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau maakt zich niet geliefd met zijn relativering van het economische voordeel van de euro.

“Het heeft geen enkele zin eromheen te draaien: economisch zijn de voordelen van de invoering van één munt niet zo duidelijk”, zei voormalig directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) afgelopen zaterdag in De Telegraaf. Die uitspraak wordt hem niet in dank afgenomen in politiek Den Haag.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën oordeelt hard over de uitspraken van oud-CPB-directeur. “Heel zwak”, zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z over de uitlatingen van Teulings. “Mijn vertrouwen in het Centraal Planbureau staat, maar mijn vertrouwen in de vroegere CPB-directeur is enigszins aan het wankelen gebracht.”

CDA-leider Sybrand Buma “viel van zijn stoel” na het lezen van uitspraken van Teulings. Als blijkt dat het CPB de cijfers in het verleden heeft opgepoetst, betekent dat volgens Buma het “failliet” van het planbureau, zei hij dinsdag bij BNR.

Voordeel van de euro?

Het CPB rekende in 2011, toen de eurocrisis in volle hevigheid woedde, voor dat de euro Nederlanders gemiddeld een weeksalaris per jaar heeft opgeleverd. Maar in een interview met De Telegraaf verklaarde Teulings zaterdag dat die berekening met ,,een korreltje zout” moet worden genomen. Volgens hem zijn de voordelen van de invoering van de euro economisch niet zo duidelijk.

Overigens concludeerde het CPB in 2011 al dat de winst van invoering van de euro "minder duidelijk" was dan die van de interne markt: "hoogstens ongeveer een weeksalaris".

CDA-leider Buma vindt het "stuitend" als blijkt dat de CPB-cijfers niet kloppen. Niettemin blijft hij voorstander van de euro. De CDA-leider zegt ook te luisteren naar het bedrijfsleven, dat de voordelen van de euro wel ziet.

Ook andere fracties in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over de uitspraken van Teulings. Ze willen een brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Euro-exit: met of zonder Duitsland?

Teulings bleef zaterdag overigens vasthouden aan de stelling dat de euro verlaten, zoals PVV-leider Geert Wilders bepleit, grote risico's meebrengt.

Veel hangt daarbij af van de vraag of Nederland dat in een hypothetisch scenario met of zonder Duitsland zou doen. Vóór de invoering van de euro zat de gulden immers al decennia vastgeklonken aan Duitse Mark. Eénzijdig de euro verlaten, met een vrij zwevende gulden, zou voor Nederland een volstrekt andere situatie opleveren.

Zie ook deze analyse econoom Mathijs Bouman over de mogelijkheid van een euro-exit.

Bron: ANP/Z24

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl